Op deze pagina bieden wij je een overzicht van kookboeken over de Spaanse keuken die ons aanspreken. We zullen dit overzicht uitbreiden met nieuwe boeken die op de markt komen. Ook willen we getipt worden over boeken die jij interessant vindt.

1080 Recepten

Illustraties: Javier Mariscal
Hardcover, 975 pagina’s

Simone Ortega (1919 – 2008) was de bestverkopende Spaanse culinaire schrijfster. Haar eerste en bestverkopende boek 1080 recetas de cocina publiceerde ze in 1972. Er zijn meer dan 3,5 miljoen exemplaren van verkocht in Spanje en in 2007 is de 48ste herziene editie verschenen. Ze was een autoriteit op het gebied van de traditionele Spaanse keuken. Vele Spanjaarden hebben aan de hand van haar boeken leren koken. Haar dochter Inés Ortega is in de voetstappen van haar moeder getreden en is inmiddels ook bekend als chef en kookboekauteur. Ze heeft een interessant blog: www.elblogdeinesortega.blogspot.com.es
Het boek bevat gerechten die in elke keuken en voor elke kok te bereiden zijn. Het biedt een culinaire reis door alle Spaanse regio’s en bevat gerechten uit de klassieke Spaanse keuken. Het boek besluit met menu’s van 10 beroemde Spaanse chef koks.

Het Tapas Boek


Auteurs: Simone en Inés Ortega
Auteurs: Simone en Inés Ortega
Hardcover, 432 pagina’s

De schrijfsters zijn bekend van het kookboek 1080 recepten. Zie hierboven.
De laatste jaren is de Spaanse keuken zonder twijfel populair geworden door de tapas. Dit boek biedt een voortreffelijke verzameling eenvoudige en authentieke recepten voor tapas. De recepten zijn gemakkelijk te bereiden en dus geschikt voor iedere kok die deze heerlijke kleine hapjes zijn gasten wil aanbieden.
Het boek begint met wat informatie over tapas, een woordenlijst en een overzicht van ingrediënten. Vervolgens een hoofdstukken over groentetapas, tapas met eieren en kaas, vistapas en vleestapas. In elk hoofdstuk staan koude en warme gerechten. Het boek besluit met de toprecepten van 10 Spaanse topchefs.

Top

De Authentieke Spaanse Seizoenskeuken

Auteurs: Josė Pizarro & Vicky Bennison
Hardcover, 240 pagina’s

José Pizarro ( www.josepizarra.com) groeide op in een boerengezin in een klein dorp in Extremadura. Hij heeft zijn eerste ervaringen als kok opgedaan in locale restaurants en in Madrid. Ruim 12 jaar geleden verhuisde hij naar Londen en werkte daar als chef in het populaire Brindisa restaurant. Hij staat bekend las de ambassadeur van de Spaanse keuken in Engeland. Nu heeft hij een eigen sherry en tapas bar en een restaurant in Londe
Hij vindt zijn inspiratie in locale producten, de kwaliteit van het Spaanse eten en zijn roots in het rurale Spanje.
Vicky Bennison heeft een aantal kookboeken geschreven over Griekenland en Spanje en nu over Italië (www.vickybennison.com).
Dit boek is zijn eerste kookboek. José Pizarro leidt je met vele buitengewone ingrediënten en heerlijke gerechten door de verschillende seizoenen. De gerechten zijn eenvoudig van samenstelling en gemakkelijk te bereiden.

Top

Spaanse Smaken Spaanse Smaken José Pizarro

Auteur: José Pizarro
Hardcover, 240 pagina’s

Josë Pizarro (zie hierboven) heeft zijn tweede boek in 2012 uitgebracht. Hij neemt je mee op reis met mooie gerechten uit de verschillende regio’s van Spanje. Het is een boek waaruit zijn liefde en passie voor de Spaanse keuken zichtbaar is. Voor mij een belangrijke bron van inspiratie, ook vanwege de gekozen titel. Simpele en stijlvolle gerechten, die herkenbaar en tegelijk verrassend zijn.

Top

Een Dag bij elBulli

Auteur: Ferran Adrià
Hardcover, 528 pagina’s

Ferran Adrià wordt als een van de beste chefs ter wereld beschouwd. Samen met zijn broer Albert Adrià (www.albertyferranadria.com) en sommelier Juli Soler was hij de drijvende kracht achter het befaamde restaurant elBulli in Roses, van 2006 tot 2010 het beste restaurant ter wereld. Het restaurant was 6 maanden per jaar geopend voor het publiek, de overige maanden werden er nieuwe gerechten en technieken uitgeprobeerd. Het restaurant sloot in augustus 2011 zijn deuren en is omgezet in de stichting elBulli (www.elbulli.com).

Het boek geeft je een exclusieve kijk achter de schermen van dit restaurant met de meest gewilde chef ter wereld. Elk jaar probeerden 2 miljoen liefhebbers een van de 8000 beschikbare plaatsen te reserveren. Het toont de werking van de keuken en de culinaire innovaties waarmee de spectaculaire gerechten tot stand komen. Het bevat meer dan 1000 foto’s en talloze recepten. De ingevoegde bijlagen geven een beeld van de creatieve methoden en opvattingen, de geschiedenis van elBulli en het leven van Ferran Adrià.

Top

Thuis Koken met Ferran Adrià

Auteur: Ferran Adrià
Hardcover, 352 pagina’s

In een boek van Ferran Adrià verwacht je allerlei spectaculaire gerechten en culinaire innovaties. Aan die verwachting wordt niet voldaan. Het boek bevat de recepten van de maaltijden voor het personeel van elBulli. De 75 man tellende brigade moest volgens Adrià goed eten, anders konden ze ook niet goed koken. Het is een leuk boek met recepten de lekker zijn en eenvoudig te bereiden. Het boek bevat een aantal basisrecepten zoals picada, sofrito en aïoli en vervolgens de receptuur van 31 maaltijden. Elke maaltijd bestaat uit 3 gangen. Die worden eerst getoond en dan volgt een fotopagina met de benodigde ingrediënten en een planning. Vervolgens geeft het boek van elk gerecht een fotobeschrijving. Kinderlijk eenvoudig, of je nu voor 2 personen, voor6, voor 20 of voor 75 kookt. Wij hebben al heerlijke gerechten uit dit boek gekookt. Er is inmiddels ook een gratis Spaanse app voor de ipad of iphone beschikbaar met alle informatie uit dit boek. Die app kent dezelfde systematie als het boek. Vooral handig als je niet meteen de Spaanse termen weet.

Top

Culinaria España

Redactie: Marion Trutter

Gebonden, 488 pagina’s
Dit boek uit de Culinaria-serie is een prachtig naslagwerk over de veelzijdigheid van de Spaanse keuken. Het biedt een culinaire reis door Spanje. De verscheidenheid van Spanje komt tot uitdrukking in de verschillende hoofdstukken, waarin telkens een van de 17 autonome regio’s centraal staat. Het boek bevat veel informatie over de producten uit de verschillende regio’s en geeft vooral recepten uit de traditionele keuken. De benamingen van de recepten zijn zowel in het Spaans als in het Nederlands. Een goed gedetailleerd boek met prachtige foto’s van de gerechten en van de diverse regio’s in Spanje.

Top

The Food of Spain

Auteur: Claudia Roden
Hardcover, 512 pagina’s

Claudia Roden (1936) is een Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster, bekend van titels als Duizend-en-één-smaken en De Joodse keuken. Ze ontving meerdere onderscheidingen voor haar werk. Op 8 januari 2013 heeft ze de Johannes van Dam-prijs uitgereikt gekregen door de Universiteit van Amsterdam vanwege haar verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.Ze debuteerde in 1968 als kookboekenschrijfster en begon daarna met het geven van kooklessen. Ze schreef als gastronomisch correspondent voor The Daily Telegraph en The Sunday Times Magazine en presenteerde het BBC-programma Claudia Roden’s Mediterrenean Cookery. The food of Spain is uitgebracht in 2012 en is een indrukwekkend, maar vooral ook inspirerend boekwerk. Claudia Roden schrijft uitgebreid over de historische en culturele achtergronden van de Spaanse keuken en over de keukens van de verschillende regio’s.Ze bespreekt ook specifieke Spaanse ingrediënten en keukengerei. Het grootste deel van het boek bevat traditionele recepten uit de diverse regio’s. Een prachtig boek van een unieke autoriteit.

Top

Spain

Auteur: Rick Stein
Hardcover, 318 pagina’s

Rick Stein (1947) is een Engelse chef, restaurateur, kookboekschrijver en tv presentator (www.rickstein.com). Hij heeft 19 kookboeken op zijn naam staan en maakte 15 kookprogramma’s. Zo maakte hij ook van zijn culinaire reis door Spanje een programma met begeleidend boek. Het programma is te koop op DVD in zijn online winkel. Het boek bevat 140 nieuwe recepten, geïnspireerd tijdens zijn reis weg van de gebaande paden.
Hij beschrijft zijn recepten in verschillende hoofdstukken per regio en besluit met een hoofdstuk met Spaanse desserts. De foto’s in het boek zijn prachtig. Rick Stein is het meest bekend vanwege zijn voorliefde voor verse vis en seafood. Hij heeft heeft meerdere seafood restaurants en een kookschool voor seafood.

Top

Moro

Auteurs: Sam & Sam Clark
Paperback, 288 pagina’s

Samuel en Samantha Clark, eigenaars van Moro (www.moro.co.uk) en voorheen collega’s bij het beroemde River Cafe, schreven hun eerste kookboek in 2001. Tijdens hun huwelijksreis trokken Sam & Sam Clark 3 maanden door Spanje en Marokko., waar ze de geuren en smaken ontdekten die later hun culinaire filisofie zouden vormen. In 1997 openden ze in Londen restaurant Moro dat al erg snel bekend werd. Moro werd geboren uit het verlangen volgens de prachtige mediterrane traditie te koken. Het richt zich zoals de naam al aangeeft, op de keuken van de Moren, met de nadruk op de Spaanse en de Noord-Afrikaanse keuken. Op de menukaart staan authentieke Spaanse gerechten en gerechten uit de islamitische Méditerranée, gebieden die van oudsher verbonden waren door de zevenhonderdjarige Moorse bezetting van Spanje. Behalve de verzameling recepten beschrijven de Clarks de romantiek en culinaire en culturele tradities achter elk gerecht. Ze voorzien de gerechten van uitgebreide informatie over de ingrediënten, vaak authentieke producten uit deze gebieden.

Top

Casa Moro

Auters: Sam & Sam ClarkCasa Moro
Paperback, 320 pagina’s

Casa Moro is in 2004 verschenen en is genoemd naar hun vakantiehuis in Andalusië in de streek Alpujarras in de uitlopers van de Sierra Nevada. Het boek begint met recepten voor wilde groente en kruiden per jaargetijde, daarna volgen de recepten per receptsoort, ook tapas en mezze. Het is een informatief kookboek dat alternatieven noemt voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten. De recepten zijn vaak niet eerder gedocumenteerd en altijd authentiek. Casa mora is een beeldend verslag van een culinaire reis waarin geschiedenis, traditie en prachtige gerechten een belangrijke rol spelen. Op Twitter zijn de Clark te vinden onder @morosams.

 

Top
Share
Construction Dots 'n Ink
© Spaanse Smaken 2017