Wij zijn een groot liefhebber van markten in Spanje. Elke stad heeft wel een centrale overdekte markthal (Mercado Central), die veelal dagelijks geopend is van maandag t/m zaterdag van 8.00 uur tot 14.30 uur. In grote steden heeft elke wijk meestal een overdekte markthal. Vaak zijn de gebouwen architectonisch interessant. Maar mij gaat het vooral om de producten die er te koop worden aangeboden. Meestal is er een grote afdeling met verse vis en schaal- en schelpdieren, een afdeling met verse groenten en fruit en een afdeling met vlees en gevogelte. Verder vind je er altijd wel enkele stalletjes met kazen, worsten en hammen, noten en gedroogde vruchten, brood en natuurlijk olijven en olijfolie. De producten zijn altijd van een goede kwaliteit, want Spanjaarden laten zich niet zomaar wat aansmeren.

Het is altijd weer een genot om over zo’n bedrijvige en kleurrijke markt rond te dwalen en natuurlijk ook je inkopen te doen.
In de omgeving van deze markthallen tref je meestal leuke winkels en speciaalzaken en natuurlijk ook barretjes en restaurantjes aan.
Op deze pagina laat Spaanse Smaken je kennis maken met deze markten in Spanje. De informatie bevat steeds een stukje tekst met enkele foto’s en uiteraard het adres.

Provincie Málaga

  • Mercado Atarazanas

Adres: Calle Atarazanas 8 te Málaga
De grote centrale markthal van Málaga heeft een Arabische poort als hoofdtoegang. Deze locatie was in de Moorse tijd in gebruik voor het herstel van schepen. De poort was onderdeel van de stadsmuur die in die tijd aan de zee grensde. De naam Atarazanas betekent in het Moors scheepswerf. Later is de locatie gebruikt als militaire opslag en als hospitaal. Na de sloop van het oude gebouw is tussen 1876 en 1879 de huidige markthal naar ontwerp van de architect Jaoquin de Rucoba gebouwd in Neo Múdejar stijl. De hoofdingang is behouden gebleven, de constructie is grotendeels uit metaal en aan de achterzijde bevindt zich een wand van gekleurd glas met taferelen uit het verleden van deze locatie. Enkele jaren geleden is de hal grondig gerenoveerd en in 2010 heropend.
De markt bestaat uit 3 hallen: de midden-hal voor vis en schaal- en schelpdieren, de oost-hal voor groenten en fruit en de west-hal voor vlees en gevogelte.

Provincie Cádiz

  • Mercado Central

Adres: Calle Santa Lucia 10 te Cádiz

De centrale markthal is gelegen op het terrein van het voormalige klooster van los Descalzos in Cádiz en is de oudste overdekte markthal van Spanje. Het klooster is gebouwd in 1837 en heeft een zuilengalerij van wel 4 meter hoog. Binnen die zuilengalerij is een nieuwe overdekte hal gebouwd die echter minder mooi is. De opzet van de markt is ruim. Zowel onder de zuilengalerij als in de overdekte hal bevinden zich de marktkramen.

  • Mercado Central de Abastos

Adres: Plaza de Abastos te Jerez de la Frontera

De markt bevindt zich op de locatie, waar vroeger het klooster van San Francisco stond. De markthal is gebouwd tussen 1873 en 1885 in neoklassieke stijl naar ontwerp van de architect Manuel Esteve Guerrero.
De markt is regelmatig gerenoveerd. De laatste renovatie is van 2007.
De markt bestaat uit 3 gedeelten: vlees, vis en groente en fruit. De visafdeling is het meest spectaculair.

Provincie Valencia

  • Mercado Central

Adres: Plaza del Mercado te Valencia

De centrale markthal van Valencia is voor zover ik weet de grootste markthal van Spanje. Het gebouw is geopend in 1928 en gebouwd in art nouveau-stijl naar ontwerp van de architect Francesc Guàrdia i Vial. Het gebouw heeft een monumentstatus en behoort tot het Spaans cultureel erfgoed. De centrale koepel in het gebouw is 30 meter hoog. Het gebouw is zeer de moeite waard te bezichtigen. De markt is uitermate levendig en kleurijk en het is een perfecte plek on regionale lekkernijen te kopen. Om de markt heen bevinden zich barretjes, restaurants en winkels.
Rechts op deze pagina staat een video van een ‘flashmob’ met fragmenten uit de opera La Traviata van Verdi tijdens het in bedrijf zijn van de markt. Leuk om te zien!

ShareMercado Atarazanas
Mercado Central

Opera en el Mercado Valencia
Construction Dots 'n Ink
© Spaanse Smaken 2017